Bebeğinizin yaklaşık bir marul uzunluğunda. Bebeğin kemiklerinin çoğu bu dönemde sertleşmeye başlıyor fakat kafatası hala daha çok yumuşak. Bu esnek yapı doğum sırasında bebeğinizin rahimden geçebilecek şekilde sıkışmasına olanak sağlar, bu yüzden bazı bebeklerin kafası doğum sırasında koni görünümü alsa bile sonrasında zaman düzelir. Kemikleri de rahim kanalından geçecek kadar esnektir. Amniyotik sıvı azaldığından bebeğinizin yeri darlaştı; hareket ve tekmelerini daha güçlü hissedebilirsiniz. Bebeğiniz doğuma yaklaşırken zamanının büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Artık uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken açıyor.
Bebeğinizin akciğerleri artık gelişimini tamamlar ve kendi kendine nefes alabilir. Bağışıklık sistemi oluşmuş ve gelişmeye devam etmektedir.
Bebeğinizin doğum tarihi yaklaştıkça, özellikle ilk çocuğunuzsa heyecanlı olduğunuz kadar biraz endişeli olabilirsiniz. Vücudunuzda önceki haftalardaki değişiklikler bazıları artarak sürmeye devam eder. Her hamilelik durumu kendine özgüdür ama gülümsemeyi unutmayın ve rahatlayın.
Bu haftada toplam kan hacminiz doğuma hazırlık amacıyla 4 litreden 5,5 litreye çıkar. Çocuk doğururken kan kaybı kaçınılmazdır çünkü diğer şeylerin yanı sıra plasentanın da rahim duvarından ayrılması gerekir. Kan fazlası olduğunda bir miktar kan, risk olmaksızın kaybedilir.
Bebek, doğum başlamadan önce pelvisinize yerleşebilir yani halk dilinde “aşağı inebilir”, fakat bazı bebekler doğum başlamadan aşağı inmezler. Eğer bebek inerse (buna yerleşme de denir) oturduğunuzda kucak kısmınızın kısaldığını, birden nefes almanın kolaylaştığını, midenizin kapasitesinin arttığını hissedecek, kasıklarınızda daha fazla baskı duyacak ve daha sık idrara çıktığınızı, hatta idrarı tutmakta zorluk çektiğinizi fark edeceksiniz. Doktor ziyaretlerinizde doktorunuz bebeğin kasık bölgenize inip inmediğini kontrol edecektir.
Bebek, annenin kasığına hemen her zaman baş aşağı pozisyonda yerleşir, çünkü baş, bedenindeki en ağır kısımdır ve rahmin üstünde değil, alt sınırında daha iyi yerleşir.
Normal doğum yapacaksanız, bebeğiniz rahminizden serviks (rahim boynu) kanalıyla çıkacaktır. Serviksiniz 10 cm’ye kadar genişleyecek ve bebek geçebilecektir. Doktorunuz her kontrolde genişleme ve daralma işaretlerini gözlemler.