Gebeliğin 29.Haftası

Gebeliğin 29.Haftası

Bebeğinizde neler oluyor...

Bebeğiniz bu hafta bir meşe palamudu kabağı büyüklüğünde. Kasları ve akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafatası içerisinde milyonlarca gelişmekte olan nöron mevcut. Diş tomurcukları oluşmuştu, şimdi diş etleri ve dişleri oluşmaya başladı. Bebeğiniz artık her gün yaklaşık 200 mg kalsiyum depoluyor.

Bu haftada bebeğinizin tüm organları gelişmiş, deri altı yağ dokusu artmış, kemiklerin tümü gelişimini tamamlamıştır. Kasların ve akciğerlerin olgunlaşması sürerken, beynin gelişmesine bağlı olarak bebeğin kafatası da büyür. Bebeğin gelişimine paralel olarak hamilelerin yeterli miktarda folik asit, C vitamini, protein ve demir alması önemlidir. Bu haftada doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı oldukça fazladır.

Bebeğiniz büyürken karnınızın içinde hareket ettiği yer de daralıyor bu nedenle daha yavaş hareket ediyor. Kas ve kemik yapıları geliştiği içinse hareketleri daha güçlü. Diz ya da dirseklerinin ani hareketlerini karnınızda hissedebilirsiniz. 

Sizde neler oluyor...

Rahminizin her geçen gün büyümesi ve bebeğinizin kilosu nedeniyle sırt ve bel ağrılarınız bu haftalarda sürebilir. Bebeğiniz bu hafta çok hareketli ise hekiminiz tekmeleri saymanızı isteyebilir. Gebeliğinizin bu haftasında varis, kabızlık, mide yanması şikayetleriniz sürebilir.

Hamileliğin son üç ayında idrar yolu enfeksiyonu yaşayabilirsiniz. İdrarınızı yaparken yanma ve ağrı hissediyorsanız doktorunuza mutlaka bildirin ve doktor kontrolü dışında kesinlikle ilaç kullanmayın.

Hamileliğinizin ilk aylarında hissettiğiniz yorgunluk hissi, doğum yaklaştığınız aylarda artma eğilimi gösterebilir. Yorgunluğunuz demir ya da vitamin eksikliği olabileceğinden doktorunuzun önerisiyle takviye alabilirsiniz. Doğuma yaklaşırken anne olmanın heyecanı ya da hamilelik döneminin değişiklikleri nedeniyle stres yaşıyorsanız, bu da yorgun hissetmenize dikkat olabilir. Stres nedeniyle halsiz olabileceğinizi düşünüyorsanız, psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Vücudunuz, bebeğinizle kuracağınız özel bir bağ olan emzirme için hazırlanıyor; göğüslerinizden bebeğinizin ilk sütü olacak kolostrum gelebilir, hamilelik sütyenlerinize yerleştirmek için göğüs pedleri alabilirsiniz.