Bebeğinizin uzunluğu bu hafta bir patlıcanınkine eşit. Gebeliğinizin 28. haftasında bebeğinizin yağ tabakaları gelişmeye devam ediyor ve kas dokularında artış oluyor. Bu haftada bebeğin rüya gördüğünü belirten uyku dalgaları saptanmıştır.
Doğuma yaklaşırken her iki haftada bir doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. 36. haftadan itibaren de doktor ziyaretlerinizi haftada bire çıkarmalısınız.
Anne adaylarının hamileliğin son üç ayında daha sık yaşayacağı belirtiler; uykusuzluk, rahmin akciğerlerine baskı nedeniyle nefes almada güçlük, vücudunuzu doğuma hazırlayan yalancı doğum sancıları (Braxton Hicks kasılmaları), bacak krampları, bel ağrıları, hazımsızlık, ayaklarda şişlikler ve cilt çatlaklarıdır. Mide ve hazımsızlık sorunlarınıza karşı yatmadan 1-2 saat önce yemek yemeyi kesmelisiniz. Gün içinde sindirim sisteminizi yormamak için küçük ve sık aralıklarla yemek yiyebilirsiniz.
Göğüsleriniz bu haftadan itibaren doğumdan sonra bebeğinize vereceğiniz süt olan kolostrum sütünü üretmeye başlamıştır.
Bu haftalardan itibaren bebeğinizin kordon kanını saklama, doğum sonrası sünnet, doğum yöntemi ya da doğum yapacağınız doktor ve hastane seçimini düşünmeye başlayabilirsiniz. Riskli olabilen gebeliklerde, doğum sonrası beklenmedik gelişmelere ve prematüre bebekte ortaya çıkacak sorunlara en kısa sürede müdahale edebilmek açısından, doğumun yaptırıldığı hastanede tam donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesinin ve bu konuda uzman doktor, deneyimli hemşire kadrosunun bulunması, büyük önem taşır.
Ayrıca eşinizle kan grubunuzda rh uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı aşısı yaptırmanız gerekebilir. Bunun için hekiminizle iletişime geçmeyi ihmal etmeyin!