Bu hafta bebeğiniz şalgam bitkisi büyüklüğünde. Bebeğiniz düzenli aralıklarla gözlerini açıp, kapayabiliyor, parmaklarını emebiliyor. Akciğerleri henüz tam olarak olgunlaşmasa da zamanında önce gerçekleşen bir doğum olursa yardımla çalışabilir. Beyni geliştiği için hareketlerinin daha planlı olmasından dolayı bu hareketleri daha keskin hissedebilirsiniz hatta bu hareketler dışarıdan da hissedilebilir. Bu haftada bebeğinizin yüzü de tamamen şekillenmiştir. Bu haftada bebeğinizin ritmik hareketleri onun amniyotik sıvıyı yuttuğu için hıçkırıkları olabilir ve siz de bunu hafif bir gıdıklanma şeklinde hissedebilirsiniz. Bebeğin anne karnında belli bir uyku düzeni vardır; belli saatlerde uyanır sonra yeniden uyku haline geçer. Bu esnada gözlerini açıp kapamaya da başlar.
Bebeğinizin kulakları verniks kazeoza denilen kaygan ve beyaz madde ile kaplı olsa da işitme duyusu geliştiği için sizi duyabilir, ona şarkı söyleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.
Gebeliğinizin son üç ayına (üçüncü trimester) girdiğiniz bu dönemde hamileliğin çeşitli semptomları (bacak krampları, sırt ağrısı, varisler, lekelenmeler ve hemoroid) devam edebilir. Semptomları iyi takip edin ve olağan dışı bir durumda mutlaka doktorunuza danışın.
Rahminizin yükselmesiyle birlikte nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz ve bu durum normaldir, hamilelik hormonları nefes sıklığını artırarak bebeğin yeterli oksijeni almasını sağlar. İleriki haftalarda bebeğinizin doğuma hazırlık için aşağı inmesiyle nefes almalarınız rahatlar. İleri derecede nefes darlığı hissediyorsanız derhal doktora gidilmelidir.
30 yıl önce prematüre doğan bebeklerin yaşama şansı azdı. Günümüzde tıptaki değişimler bunu tamamıyla değiştirdi. Erken doğum ve prematüre bebekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.