Bebeğiniz bu hafta bir göbek marul büyüklüğünde. 26. haftayla birlikte bebeğinizin gözleri açılmaya başladı. Göz rengi pigmentleri hala yeterli sayıda değil ve göz rengi doğumdan sonra da değişebilir. Doğduğu zaman gözlerini çoğunlukla kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ise ışık değişikliklerine tepki verecek.
Vücudu bu hafta ile birlikte hızlı bir şekilde yağ depolamaya başladığı için ağırlığı doğuma kadar üç katına çıkacak. Bu haftada kulaklarındaki sinir yolları gelişmeye devam ediyor, eğer bir erkek bebek bekliyorsanız, testisleri testis torbasına doğru inmeye başlıyor. Ona özgü el ve ayak izleri de bu haftada oluşmaya başlayacak.
Bebeğinizin beyin fonksiyonları ve işitme duyusu gelişimini tamamladı. Sizin sesinizi ve babasının sesini artık daha net duyabiliyor. Saçları, kirpikleri, kaşları ve tırnakları uzuyor. Doğduğunda tırnakları uzun olabilir ve yüzünü çizmemesi için tırnaklarının törpülenmesi gerekir. Yenidoğanların tırnakları çok ince olduğu için ilk zamanlarda kesmek yerine bebekler için üretilen törpülerden temin ederek, tırnaklarını törpüleyebilirsiniz. Doğum çantanıza onun için de bir tırnak makası atmayı unutmayın!
Büyüyen rahminiz, eklem ve bağlarınızın gevşemesini sağlayan hormonlarınız ya da artan kilolarınız nedeniyle belinizde ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayar. Bunu dengelemek için otururken arkaya yaslanmak, mümkün olduğunca dik durmak, uzun süre oturmak ya da ayakta durmaktan kaçınmak, tamamen düz ayakkabılar yerine az yükseklikte ayakkabılar giymek önerilir. Ağrılarınızla baş edemiyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
Sık karşılaşılan hamilelikteki bir başka sorun da uykusuzluktur. Hormonlar ve varsa kaygılarınız da uykusuzluğa neden olabilir. Halsizlik ve geceleri uykusuzluk yaşıyorsanız, gün içinde yapacağınız egzersizler daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Bu haftada baş ağrıları, unutkanlık, sakarlık, kan basıncında hafif bir yükselme, şişlikler yaşanabilir. Vücudunuzdaki tüm fiziksel değişiklikler, duygusal dalgalanmalar ve kaygılarınız olması doğaldır; her durumun bebeğinizin etkileyeceğini düşünerek kendinizi günlük hayattan ve aktivitelerden koparmayın, hamilelik aynı zamanda bebeğinizi beklediğiniz eşsiz bir süreçtir ve keyif aldığınız aktiviteler yaparak olumlu duygu durumunuzu korumanız önemlidir.
Hamileliğin bu döneminde az da olsa görülen preeklampsinin belirtilerinin farkında olmak önemlidir. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum daha çok hamilelik döneminin son 3 aylık zaman diliminde meydana gelir. Bulanık görme, el ve yüzde aşırı şişlik, geçmeyen baş ağrısı, karnın üst bölgesinde ağrı gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza bilgi verin.