Gebeliğin 24.Haftası

Gebeliğin 24.Haftası

Bebeğinizde neler oluyor...

Artık karnınızdaki küçük canlı, olması gerektiği yere gelen gözleri, kulakları, burnu ve ağzı ve kilo almaya başlamasıyla saydamlığını kaybeden ve kalınlaşan teniyle daha çok bebek görünümünde.

Bebeğinizin bu haftada dengesini sağlayan iç kulak gelişimini tamamlar ve duyma kabiliyetinde de iyileşme olur. Bebeğiniz nefes alışınız ya da organlarınız kadar sesinizi ya da dışarıdan gelen yüksek sesleri de duyabilir. Tat alma tomurcukları tümüyle gelişmiştir. Bebeğinizin kemikleri ve kas dokusu da güçlenmeye devam ediyor ve daha güçlü hareketler yapabiliyor.

Sizde neler oluyor...

Bebeğinizin hareketlerinin güçlendiği 24. haftada kalsiyum almayı ve “gebelik diyabeti”ne karşı doktor kontrolüne giderek glikoz tarama testine (şeker yükleme testi) girmeyi ihmal etmeyin.

Bazı hamileler ayak bileklerinde ve ayaklarda şişmeler yaşarlar; otururken ve yatarken ayaklarınızı hafifçe yukarı kaldırın, dinlendikten sonra şişlikler azalmaktadır. Eğer şişlikler sürüyorsa kadın doğum uzmanına danışabilirsiniz. El ve ayak bileklerinizde karıncalanmalar, uyuşmalar ya da hissizlik varsa şişen el ve ayaklarınızın sinirlerinize uyguladığı baskı sinir sıkışması olarak da adlandırılan Karpal Tünel Sendromu nedeniyle olabilir. Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan ya da bilgisayarda yazı yazmak gibi aynı hareketi yapmaktan kaçının ve molalar verin, esneme egzersizleri yapın, kol ve ellerinizin üzerine yatmaktan kaçının.

Bu haftada progesteron başta olmak üzere hormonlarınız nedeniyle vücudunuzda çeşitli değişiklikler görmeye devam edebilirsiniz. Göz kuruluğu ve bu nedenle görüşünüzde bozulma varsa, hekiminizin önerisiyle suni göz yaşı damlaları kullanabilirsiniz. Ağızda metalik tat, bacak krampları, sırt ağrıları, karında dikey koyu renk çizgi (çoğunlukla geçicidir ve cinsiyet ayrımını ifade ettiği söylentisi asılsızdır) ve deride çatlaklar bu haftada yaşayabileceğiniz belirtilerdir. Avuç içi ve ayak tabanlarınız kırmızı olabilir ve kaşınabilir.

Diyabet hastası olmasanız da gebelik diyabeti yaşayabilirsiniz. Uzmanlar gebeliğin 24. ila 28. haftasında "Şeker Yükleme Testi" yaptırılmasını öneriyor. Gebelik diyabetine sahip anne adaylarında gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi sorunlar şeker hastası olmayan gebelere göre daha yüksek oluyor.