18. haftada bebeğiniz tatlı patates büyüklüğünde. Artık bebeğinizin yağ dokusu gelişmeye devam ediyor. Doğuma kadar olan süreçte yağ dokusu vücudunun üçte ikisini oluşturur. Ciğerleri dünyaya geldikten sonraki nefes alıp, verme işlemine hazırlıklarını tamamlar. Sinirleri olgunlaşıyor ve sinirlerinin etrafında karmaşık sinir bağlantılarının oluşmasını sağlayan miyelin adı verilen koruyucu bir kılıf meydana gelmeye başlıyor. Bebeğiniz kız ise fallop tüpleri ve rahmi oluşmuş durumda. Bebeğinizin zamanının büyük bir kısmı uyuyarak geçiyor, eğer şanslıysanız esnemesini bu hafta ultrasonda görebilirsiniz.
Bu ve sonraki haftalarda vajinal akıntılarda artış yaşayabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu durum oldukça normaldir. Hamileliğin son günlerine doğru kendini iyice belli eden göbeğiniz üzerindeki koyu renkli çizgiler (hamilelik çizgisi) bu dönem oluşmaya başlar. Vücudunuz doğumda bağlarınızın gevşemesini sağlayacak relaksin hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon nedeniyle kasık ve kalçanızda ağrı hissedebilirsiniz, ayrıca ayaklarınız büyüyebilir. Kasık ağrılarına karşı Kegel egzersizi yapabilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Kan basıncınız eskiye göre daha düşük olduğu için oturduğunuz yerden kalkarken ani hareketler yapmak yerine destek alarak ve yavaşça kalkın.
Detaylı Ultrason için doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin. Hamileliğin 18-23. Haftalarında yapılması önerilen detaylı ultrason ile Down Sendromu gibi gelişim farklılıklarının doğum öncesi tanısı %60-75 oranında konulabilir.