Bu ayın sonunda çocuğunuz:
El sallar
Yardımsız ayakta durabilir
Bir nesneyi bir kutunun içine koyabilir
Maksatlı olarak anne/baba kelimelerini kullanır ( 13.5 aylıkken )
Bir kelimelik yönergeleri, el hareketleriyle tarife ihtiyaç kalmadan yerine getirebilir ( 13.5 aylıkken )
Çocuğunuz şunları da yapabilir:
Eğilerek yerden bir cismi alabilir ( 13.5 aylıkken )
İyi yürüyebilir ( 13.5 aylıkken )
Çocuğunuzun şunları da yapması olasıdır:
Başkalarını taklit ederek bir cismi fırlatıp atabilir
3 tane kelime kullanabilir ( 13.5 aylıkken )
Hatta çocuğunuz şunları bile yapabilir:
2 küpü üst üste koyarak kule yapabilir ( 13.5 aylıkken)
6 veya daha fazla sayıda sözcük kullanabilir
Koşabilir
Basamak çıkabilir
İki kelimelik yönergeleri el hareketleriyle tarife ihtiyaç kalmadan yerine getirebilir
MERAK ETTİKLERİNİZ
Olumsuzluk: “Hayır” sözcüğü aslında her çocuğun kullandığı ilk kelime değildir, ama kısa zamanda, hemen hepsinin en sevdiği sözcük haline geliverir. Çocuk “evet” diyebilse bile “hayır” demeyi tercih eder. Bu basit bir inatçılık nedeniyle değildir, yeni keşfedilmiş kimliğini sergilemek anlamına gelir. “Hayır”ı devamlı tekrarlayarak o yeni başlamış özgürlüğünü sizin otoriteniz üzerinde denemektedir. Bu negatif tutum ne size karşı alınmış kişisel bir tavırdır ne de çocuğun kişiliği ile ilgilidir. Genellikle bütün çocuklar bu süreci yaşarlar. Bazı çocuklarda bu hafif atlatılır, bazılarında ise bu huysuzluklar inatçılık gösterir. Çocuk büyümeyi veya diş çıkarmayı nasıl kontrol edemiyorsa, otoriteye karşı gelmeyi de aynı şekilde kontrol edemez. Onun sizin otoritenizi test etmesi gayet normaldir ve ileride kişiliğini kazanması ve ifade edebilmesi açısından önemlidir.
Sınırları Belirlemek: Sınırları belirlemek çocuğun daha az sevildiği hissine kapılmasına neden olmaz, aksine daha çok sevildiğini anlamasını sağlar. Her çocuk belirli sınırlara ihtiyaç duyar. Kendi kendilerine sınır koyamayacak kadar küçük olan çocuklar, bu işin anne baba tarafından yapılmasından dolayı belli bir güven hissi duyar. Çocuklar bu kurallara her zaman uymasalar da bu durum anne babaların beklentilerini ve onların anne babadan ne isteyebileceklerinin sınırlarını açık olarak ortaya koyduğundan, gelişim sürecinin, içinde bulundukları bu çalkantılı dönemlerinde ihtiyaç duydukları güven duygusunu vererek onları rahatlatır. Kurallara uymayı daha bu yaşta öğrenen çocuklar sonraki hayatlarında daha mutlu olur ve iyi davranırlar.
Yemek Grevi: Çocuğunuzun kendi başına beslenmesi her tarafı batırıyor ve kaşığın sizin elinizde olmasına kıyasla 3 misli daha uzun sürüyor değil mi? Unutmayın, çocuğunuzun yetiştirilmesi sırasında karşılaştığınız diğer sorunlar gibi burada da eğer zahmet yoksa kazanç da yoktur. Buradaki kazançlar çocuğunuz için çok önemlidir. “Ona” getirdiği olumlu ödüller arasında, hürriyet, kendi kendine yemeyi öğrenme, beslenme zamanına ve beslenmeye sağlıklı yaklaşım sayılabilir. Evet, eğer onu siz beslemeye devam ederseniz ortalık kirlenmez ve vakit harcanmaz, fakat onu bu yararlı ödüllerden mahrum etmiş olursunuz.
Her Şeyi Boşaltmak: Boşlatma yeteneği, içine koyma, doldurma yeteneğinden önce gelişir. Boşlatma işi, çocuğun gelişmesinde önemli bir rol oynar. Tehlikeli olabilecek boşlatma işlerini engelleyin, emniyetli boşlatma için fırsat tanıyın.
Her Şeyi Yere Düşürmek: Yürümeye başlayan yeni bir çocuk, elinden bırakıp düşürme oyununda bir çeşit eğlence bulur. Oyuncak ayının birdenbire yatağınızın üzerinden, bezelyelerin mama iskemlesinden uçması tabii ki çok eğlenceli olabilir. Hele yetişkinlerin ikide bir eğilip yere düşenleri toplamasını seyretmek bu eğlenceyi iki katına çıkarır.
Kısa Süreli Dikkat: Bizim iki dakikamız onlara sonsuz gibi gelir ve çocuklar dikkatlerini belirli bir şey üzerinde nadiren birkaç dakikadan daha uzun bir süre yoğunlaştırabilirler. Bu minik kaşifler, mümkün olduğu kadar çok şey keşfetmek için dikkatlerini bir oraya bir buraya yöneltirler. Dikkat süresi zamanla uzayacaktır.
Eğri Bacaklar: Yürümeye yeni başlamış her çocuğun dizlerinin arası, derecesi çocuktan çocuğa değişmek üzere açıktır. Eğer gerekli D vitamini ve diğer mineralleri alıyorsa, bunu normal gelişimin bir parçası olarak kabul edebilirsiniz. Bacaklardaki bu çarpıklık, ikinci doğum gününü kutlamaya yakın geçer ve yerini bitişik dizlere bırakır.
Dışa Dönük Ayaklar: Bu durum normal olduğu kadar, yeni yürümeye başlayan çocuklar için gereklidir de. Bebek ayaklarını dışa doğru döndürerek dengesini ve ayakta durma gücünü sağlar. Aynı zamanda bu bir bakıma, bacaklardaki eğriliğin bir telafisidir. İki ve üç yaş arasında çocukların bacaklarındaki eğrilik kaybolur ve yerini dizlerin bitişik olmasına bırakır. Yine denge bulma çabası içinde, bu kez ayak uçları içeri döner. Okul çağına gelen çocukların çoğunda ayak ve bacak çarpıklıkları kaybolur. Yalnız küçük bir kısmında ayağın dışa dönüklüğü, neredeyse hiçbir sorun yaratmaksızın hayat boyu sürer.
Ağlama Nöbetleri: Yalnız başına ağlamaya bırakılmaları hassas çocuklar için çok ürkütücü olabilir. Ne kadar sürerse sürsün çocuğunuzun yanında kalın, onunla alçak bir sesle konuşun, dokunun, sarılın, ona güvende olduğunu hissettirin.
BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ ŞEYLER
Oyun Oynamak, Yürümeye Yeni Başlayan Çocukların İşidir
Oyun, büyümenin çok önemli bir parçasıdır. Çocuk için, oyundan daha yapıcı bir boş zamanı değerlendirme olanağı olamaz. Hiçbir şey, ne eğitici bilgisayar oyunları ne de jimnastik dersleri çocuğunuza, oyun oynamanın sunduğu faydaları sağlayamaz.
Daha fazlası için OYUN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Oyuncak Seçimi
İnce motor beceriler için yardımcı oyuncaklar: Üst üste koyma oyuncakları, basit mukavva yap-bozlar, içleri doldurulup boşaltılan küpler, takma-çıkarma oyuncakları
Kaba beceriler için yardımcı oyuncaklar: Çeşitli büyüklükte toplar, çekme-itme oyuncakları, üzerine binilen oyuncaklar.
Hayal gücünü geliştiren oyuncaklar: Doldurulmuş hayvanlar, oyuncak araba, kamyon, uçak, kalın karton sayfalı kitaplar, oyuncak telefon, bebek ve elbiseleri.
Yaratıcılığı geliştiren oyuncaklar: Mum boya ve kağıt, fırça, sünger ile kullanılabilen boyalar
Müziğe ilgi uyandıran oyuncaklar: Davul, tef, marakas vb
Büyüklerin dünyası hakkında öğretici oyuncaklar: Bebekler, oyuncak mutfak gereçleri, araba, tren, uçak, kostümler vb.
Doğru Alışveriş
Oyuncak alışverişi her erişkinin içindeki çocuğu ortaya çıkarır. Bu çocuk dışarı çıktığında ise “hangi çocuk” için alışveriş yapıldığını hatırlamak çok güç olabilir. Kendi çocuğunuz için uygun olan oyuncağı almak yerine içinizdeki çocuğun hoşuna giden oyuncağı alma eğilimi gösterebilirsiniz. Bu tuzağa düşmeyin. Çocuğunuzun gelişim açısından henüz hazır olmadığı oyuncakları almayın. Oyuncak olmayan şeylerle oynanmayacağı konusunda önyargılı olmayın; evdeki her şey potansiyel bir oyuncaktır. Aşırıya kaçmayın; çocuklar doğuştan büyük beklentilere sahip değildirler, yetişkinler onlarda büyük beklentiler oluşturur. Dolaplar dolusu oyuncaklar çocuğunuz için yararlı değil zararlıdır; dikkat dağınıklığın olası sebeplerindendir.
Farkındalıkla...
Ebeveynler Olarak, çocuklarımızın İLK Ve EN ÖNEMLİ yol göstericileriyiz.
Yaşam yollarında ve maceralarında onlara yardımcı oluyoruz.
Sevgili anne babalar;
Sizlere bu önemli yolculuğunuzda eşlik etmek benim için çok değerli bir paylaşım. Bebeklik döneminden başlayarak, karşılaşma olasılığınız olduğunu düşündüğüm ana konularda sizlere önerilerde bulunacağım. Yolumuz meşakkatli, bir o kadar da değerli. Çocuklarımız bizim geleceğimiz; avuçlarımızın içinde tuttuğumuz değerin farkında olmamız dileğiyle…
Psikolog Nazlı Avcıl ÖKKE
: 13.06.2016